Strauman-området har en lang fotballhistorie som går lengre tilbake enn organisert seriespill som kom i gang på slutten av 1970-tallet. Det ble spilt fotball på ulike løkker i de forskjellige bygdene. Et vanlig sted å spille kamp mellom bygdene var et flatt området på toppen av Høgåsen som skiller Sydal og Gravermark. Stedet kalles fortsatt bare «Fotballbanen» og steinene som ble brukt for å markere målene, står der fremdeles.

Det skjedde også tidvis at det ble avtalt fotballkamp med andre områder som for eksempel Laukvik. Da samlet folk seg i båter og dro for å spille kamp. Vi har lite dokumentasjon om disse kampene, annet enn at tidsvitner kan fortelle at Strauman dominerte disse oppgjørene i Laukvik.

Stiftelse

Strauman IL ble stiftet i 1959 med initiativtaker Tormod Fjellvoll som første styreleder. Selv om det ble påbegynt arbeid med en fotballøkke ved skolen i Sydal allerede i 1962, var det ikke baneforhold for å drive organisert fotball. Fra 1959 til 1972 dominerte derfor skiidretten i idrettslaget. Fra 1972 til 1977 var laget omtrent inaktivt. Konrad Magnussen sørget for å betale kontingent hvert år så klubben ikke ble slettet.

Organisert fotball

I 1977 tok Arne Albertsen tak og begynte arbeidet med å få igang ordentlig fotballsatsing. Det ble for første gang organisert jevnlige fotballtreninger på løkka ved skolen og klubben opp lån for å få utvidet banen til full størrelse. I 1979 ble Strauman medlem av Norges Fotballforbund og startet med miniputte og guttelag. I 1981 silte klubben for første gang A-lag i 6. divisjon. Arne Albertsen trente A-laget og ulike juniorlag samtidig som han organiserte dugnader og bygget klubben ut over 1980-tallet.

Med spillere hovedsakelig fra egne juniorlag og noen hjemflyttende spillere fra lag om Svolvær IL og Kabelvåg IL gjorde laget seg stadig mer gjeldende utover 1980-tallet. I 1986 vant Strauman sin avdeling i 6. divisjon, men tapte kvalifiseringskampene og rykket ikke opp. Etter en middelmådig 1987-sesong ble opprykket sikret i 1988 med andreplass i serien og seier i kvalifiseringskampene.

I 1989 ble kampen mellom Bø og Strauman i 5. divisjon valgt ut som «Århundrets kamp» av Verdens Gang, siden det var en kamp mellom to naboer og en kamp mellom Lofoten og Vesterålen. VG trykket opp et eget bilag til kampen, satte opp to busser med Strauman-supportere, organiserte med fiskerne at de tok med folk til Bø ifm kampen, trykket opp egne billetter og lagde et stort opplegg rundt kampen. Blant annet ankom matchballen kampen med fallskjerm og det var verdensrekordforsøk på lengdespark dødball i pausen. Strauman vant kampen 3-0.

Fra Strauman ILs storhetstid:
Bak fra venstre: Steinar Krogsæter (oppmann), Øystein Hansen, Kjell Arne Johnsen, Lars Westgaard, Conn Arve Sivertsen, Kennet Lyster, Cato Hansen, Steinar Hansen, Terje Nygård, Rune Pedersen, Erling Benjaminsen, Åge Eivind Pettersen
Foran fra venstre: Ronald Fredriksen, Øystein Albertsen, Kjetil Albertsen, Ulf Hansen, Wiggo Pettersen (spillende trener), Kjell Ola Tønder, John Sverre Hansen
Ikke tilstede: Jarl Ovesen, Børge Pedersen, Johnny Lyster, Børre Nilsen, John Rune Nilsen

Utover 1990-tallet førte synkende folketall og ungdomskull til nedgang i aktiviteten i idrettslaget. Det førte til at Strauman etterhvert ble avhengig av spillere fra andre bygder for å stille lag. På slutten av 1990-tallet inngikk Strauman IL en avtale med FK Lofoten som ga straumanspillerne mulighet til å prøve seg hos FK Lofoten, og spilletid i Strauman for FK Lofotens talenter. Siste sesongen til Strauman IL fungerte laget som FK Lofoten 3 og spilte ikke lengre hjemmekampene i Strauman. A-laget ble lagt ned, men gjenoppsto tre sesonger fra 2002 til 2004 i 4. divisjon.

Ny giv

Bak fra venstre: Kennet Lyster, Tony Andre Søreng, Kim Ole Fredriksen, Odd Roger Sivertsen, Preben Fagerlig, Daniel Voll Olsen, Ken Rudi Johansen, Emanuel Hovd, Kenneth Greger-Pettersen, Stelyan Atanasov
Foran fra venstre: Pål Tore Sivertsen, Linn Therese Sivertsen, Ronald Fredriksen, Peter Lalka, Odd Arne Sivertsen, Egil André Ovesen, Tarjei Aga, Frode Jakobsen, Zybi Malko

Nesten ti år senere satset Strauman IL med A-lag igjen i 2013 – 2015-sesongene. Grusbanen ble rustet opp og nye mål ble kjøpt. 2013-sesongen startet tungt, men Strauman spilte seg i form på grusbanen og endte med å kjempe om seriegull. Det endte med tredjeplass i sluttspurten. Høydepunktet i sesongen var 7-2 seieren mot Svolvær IL, hjemme på Strauman Stadion.

Liten videokollasje fra kampen

I 2015-sesongen var det mer begrenset sportslig suksess og hjemmekampene ble spilt på Henningsvær Stadion. Til tross for at det er kåret til verdens flotteste fotballstadion, er det ikke det samme som å spille hjemme i Sydalen.

Kunstgress i ballbingen

Siden den tid har det pågått et arbeid med å få kunstgress på Strauman Stadion. I 2020 lyktes det gjennom en innsamlingsaksjon med lokale bedrifter og individer å finansiere kunstgress i ballbingen i Sydalen.

Kjente spillere

Cato André Hansen er klart den mest kjente spilleren med bakgrunn fra Strauman IL. Han var en del av den store generasjonen som gjorde at Strauman kjempet om opprykk på begynnelsen av 1990-tallet.

Han gikk etter hvert videre til Vågakameratene og i 1995 ble han hentet til Bodø/Glimt av Trond Sollied. Cato fikk sin debut mot Rosenborg og var med på ta bronse i Tippeligaen i 1995. Hans meritter i Glimt inkluderer bronse i 1995 og sølv i 2003, samt to sølv i cupen i 1996 og 2003. Cato ble til slutt kaptein før han ble solgt til Bryne i 2006 grunnet økonomiske problemer i Glimt. Han avsluttet sin spillerkarriere som spillende trener i Stavanger IF og tok dem opp i 1. divisjon. Cato spilte tre kamper på G15-landslaget og var sammen med stopperkollega Fredrik Kjølner i Glimt i landslagsdiskusjonen i 2003-sesongen da Ronny Johnsen og Henning Berg var skadet samtidig, men han ble ikke kalt inn til landslaget av Nils Johan Semb.

Etter Stavanger IF fortsatte Cato sin trenerkarriere som assistenttrener i Bodø/Glimt og rykket opp til hovedtrener i 2011 da Kåre Ingebrigtsen fikk sparken. Han løftet Glimt fra nedrykksplass i 1. divisjon da han tok over som trener og var med i Play Off-spill for opprykk til Tippeligaen, men rykket ikke opp. Cato har siden det hatt flere jobber innen særlig spillerutvikling i Bodø/Glimt og er i dag daglig leder i Grand Bodø.

Andre spillere

Kjetil Albertsen ble på 80-tallet solgt fra Strauman IL til Mjølner og er det eneste kjente spillersalget fra Strauman.

Lisa Johannesen med bakgrunn fra Strauman IL har spilt en rekke kamper på døvelandslaget.

Glenn Vidar Jensen, Vegard Tønder Pettersen, Pål Tore Sivertsen og Remi Fredriksen har alle spilt både på Strauman IL og FK Lofoten i 2.divisjonen.